İşkur, Halk Eğitim Merkezi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık
Müdürlüğü işbirliği ile Tefenni ilçesi Yeşilköy’de 73 üreticinin katılımıyla
İyi Tarım Uygulamaları kursu düzenlendi.
84 saatlik kursta İyi Tarım Uygulamaları, İş Sağlığı
Güvenliği, Risk Analizi, Bitki Sağlığı, Bitkisel Üretimde Kontrol Noktaları,
Uygunluk Kriterleri, Gübreleme ve Sulama Teknikleri konularına yer verilecek.
İyi Tarım Uygulamaları tarımsal verim sisteminin sosyal açıdan
yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı, verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan
sağlık ve refahı ile çevreye önem veren, çalışan refahını gözeten bir üretim
modeli.
Yeşilköy üreticileri; “Yıllık 4000 bin ton elma üretiyoruz.
Elmamızın tadı, aroması ile zaten markalaşmış durumda. Biz bundan sonrası için
dünya standartları ile yarış halindeyiz. Bunun içinde ülkemizde ve dünyada
kabul görmüş dünya standartlarına uygun sertifikalı üretim yaparak pazara
sertifika güvencesi ile ürün sunmak istiyoruz.” dediler.
Ziraat Mühendisi Neşe SEVİNÇ ve Leman ÇETİNKOL tarafından
verilen kursta kursiyerler aynı zamanda Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak
içinde farklı tekniklerle İTU’ya hazırlanıyor.
İl Müdürü Oktay DARCAN konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Toprağa
ekim süreci öncesinden nihai ürün sürecine kadar tüm üretim sürecini kapsayan
güvenli gıda, hayvan refahı, çevre koruma işçi sağlığı ve iş güvenliğini
sağlayacak sertifikalı modele geçmeleri üreticimizin ne denli bilinçli
olduğunun göstergesidir.
Tarımsal üretimde ancak yeni standartlara uygun üretim
yapanların söz sahibi olabileceklerini ve tüketicinin de tedarikçilerin de
artık müşterilere sertifika güvencesiyle ürün sunmaya yönelik bir dönemdeyiz. “
dedi.