Tarım ve Orman Bakanlığımız, gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar, gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolünü 5996 sayılı Kanun kapsamında yürütmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak kabul gören COVID-19 isimli virüsün yayılmasının engellenmesi ve gıda güvenilirliğinin en üst düzeyde sağlanabilmesi için alınan tedbirler kapsamında İl ve İlçe Müdürlüklerimiz Gıda Kontrol Görevlileri tarafından gerçekleştirilen denetimler arttırılarak hızla devam etmektedir.
Bu amaçla; Bakanlığımızın ve Valiliğimizin talimatları doğrultusunda özellikle ekmek, pide, unlu mamuller üretim işletmeleri, dökme ürün satan iş yerleri, toplu tüketim yerleri ve marketler, işletme ortamında uyulması gereken hijyen kuralları ile ilgili olarak bilgilendirilmektedir. Bu yönde alınabilecek önlemlerle ilgili tavsiyelerin yer aldığı bilgilendirme broşürleri işletme çalışanlarına ayrıca dağıtılmaktadır.
COVID-19 Hastalığı Yönünden Gıdalar Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Ürün ambalajları üzerindeki güvenlik şeridi ve bandı bozulmamış olmalıdır.
- Dondurulmuş hayvansal gıda ürünlerinin çözülmesi esnasında sızan sıvıların hemen temizlenmesi ve pişirilme işlemine hemen geçilmesi gerekmektedir.
- Tüketime hazır çiğ ürünlere işlem yaparken çapraz bulaşmayı önlemeliyiz. Doğrama tahtası, bıçak vb. ekipmanlar her bir işlem için temizlenip tekrar kullanılmalıdır.
- Çiğ hayvansal gıdalar iyi pişirilmelidir.
- Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır.
Gıda İşletmelerinin Alması Gereken Önlemler Nelerdir? - Personelin kişisel hijyen kurallarının en üst düzeye çıkarması sağlanmalıdır.
- Hijyen eğitim sıklığının arttırılması gerekmektedir.
- Gıda üretim yerlerinde, ham madde ve ürün sevkinde hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut için gerekli hijyen alet ve ekipmanı eksiksiz, sağlam ve çalışır şekilde olmalıdır.
- Üretim alanları ile personel sosyal alanlarına ait lavabo, duvar, zemin ve tavanların dezenfeksiyon sıklığı arttırılmalıdır.
- Ekmek satış noktalarında ekmeklerin eldivenli personel tarafından önceden ambalajlı şekilde hazırlanması sağlanmalıdır.
- Kuruyemiş, bakliyat, şekerleme gibi açık sunumların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
- Gıda çalışanları el temizliğine dikkat etmeli, ellerini en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkaması gerekmektedir. Eldiven, bone, maske, galoş gibi giysiler giyilmeli ve bunlar sık sık değiştirilmelidir.
- Solunum sistemi enfeksiyonu bulguları gösteren çalışanların üretim faaliyetlerinden hızlıca kontrollü şekilde uzaklaştırılması gerekmektedir.
Bu süreçte en önemli denetçinin tüketici olduğu unutulmamalıdır. Gıda kontrol ve denetim hususları ve buna ilişkin tüm ihtiyaçlarınız konusunda Alo 174 Gıda İhbar Hattından ve 0501 174 0 174 numaralı Whatsapp İhbar Hattından her an bildirim yapılabilmektedir.