Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Burdur'a geldi.
Tarım ve orman sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya; Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ 'nin yanı sıra, Burdur Vali Vekili Sayın Ahmet MAİLOĞLU, Burdur Milletvekilleri Sayın Bayram ÖZÇELİK ve Sayın Yasin UĞUR, Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Nihat PAKDİL, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet HASDEMİR, Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih ÇELİK, MAKÜ Rektör Vekili Sayın Prof. Dr. Mehmet KARACA, Vali Yardımcıları Sayın Mehmet YILDIZ ve İbrahim ÖZKAN Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mehmet TUĞRUL, Bakanlığımıza bağlı kurum İl Müdürleri, Borsa, Oda, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Muhtarlar, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personeli, üreticilerimiz, muhtarlarımız ile özel sektör temsilcileri katılım sağladılar.
Toplantı Vali Vekili Sayın Ahmet MAİLOĞLU'NUN açılış ve takdim konuşması ile başlamıştır.
Toplantıda konuşma yapan Bakan Kirişci, sözlerine 6 Şubat da Maraş merkezli yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet, Yakınlarına baş sağlığı yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.
Tarım ile ilgili daha planlı daha stratejik düşünmemiz gerektiğini ifade eden Kirişci, Tarım Komisyonu Başkanı ve Milletvekili olarak mecliste bulunduğu 9,5 yıllık süre içerisinde Hayvanları Koruma Kanunu'ndan Organik Tarım Kanunu'na, lisanslı depoculuk Kanunu'ndan Tarım Sigortaları Kanunu'na, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'ndan, Biyogüvenlik Kanunu'na, Veteriner Hizmetleri Kanunundan Sulama Birlikleri Kanunu da dahil olmak üzere 15 tane kanunun yasalaştırıldığını, çünkü hukuk devletinde asıl olanın Mevzuat olduğunu ifade etti. Yasalaştırılan tohumculuk kanunu ile yerli ve milli tohum üretimi arttırılmış olup, Bakanlığımızın önemli kuruluşlarından birisi olan Tigem'in yürüttüğü aktif çalışmalar neticesinde hem çiftçimize kaliteli üretim materyali sağlamış hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sunmuştur dedi.
Bakan Kirişci, mevzuatın çıkarılması dolayısıyla TBMM'ye teşekkür ederek, "Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Yüzyılı'na yakışır mevzuata sahip oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Ülkemizde bitkisel üretim desteklemelerinde baz alınan ÇKS'ye kayıtlılık oranı yüzde 63 olduğunu ifade eden Bakan Kirişci tarımsal üretim yapan ancak çeşitli nedenler ile ÇKS'ye kayıt yaptıramayan üreticilerin geliştirilecek farklı beyan sistemi ile İl ve İlçe Müdürlüklerimiz vasıtası ile yerinde koordinat alınarak kayıt altına alınacak ve destekleme sistemine dahil edileceğini böylelikle tüm üreticilerin kayıt altına alınmasının bizim görevimiz olduğunu söyledi.
Sözleşmeli üretim Türkiye'de var olduğunu ancak kendilerinin kapsam olarak çalıştıklarını, genişlettiklerini ve üreticiyi mağdur eden geçmiş uygulamaları izole ettiklerini, tarafların gerekirse cayabileceğini ancak bu durumun kendilerine getireceği bazı sorumlulukların olacağını, bu noktada İl İlçe Müdürlüklerinin hakem görevi göreceğini alım fiyat garantisinin olması ile gereksiz arz fazlalığı sorunlarının yaşamayacağını patates den de para kazanacak, soğandan da para kazanacak, sütten de para kazanacak etten de para kazanacağı bir üretim modelinin geliştirileceğini söyledi.
Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği planlı tarım, sözleşmeli üretim gibi, kaynakların optimum düzeyde verimli kullanılması adına hazırlanan mevzuat çalışmasının TBMM'den geçtiğini hatırlatan Kirişci, çalışmayla, 9 kanunda 40 maddelik bir değişiklik yapıldığını dile getirdi.
Orman köylülerine orman emvalinden elde edilen gelirlerden pay vereceklerini belirten Kirişci, şöyle devam etti: "Bir milyar liralık bir orman ürünü sattık. 100 milyon liralık masrafı vardı. 900 milyon liralık bir getirisi oldu. Bu 900 milyon liranın yüzde 10'u olan 90 milyon lirayı buradaki orman köylülerine nakdi olarak dağıtacağız. Böylelikle o cefakâr Orman köylüsünün ormanı daha fazla sahiplenmesini sağlayacağız. Orman köylüsüne yakacak odunu için ve ihtiyacı olan ev yapımında kullanacağı keresteyi o ürünün maliyetinin yüzde 70 iskontolu haliyle vereceğiz dedi.
Orman yangınları ile mücadelede kullanılan arazözlerin yangındada çalışabilecek şekilde yenilenmesinin sağlanacağını, orman yangınları ile mücadelede hayatını kaybeden vatandaş ve orman çalışanlarına şehitlik statüsünün verileceğini ifade etti.
Bakan Kirişci Bakanlık olarak Burdur lu üreticilere verilen tarımsal desteklemeler, İPARD ve TKDK projeleri kapsamında verilen desteklemelerden söz ettikten sonra konuşmasını sonlandırdı.
Bakan Kirişci'nin konuşmasının ardından katılımcıların soruları alınarak, Bakanımız ve ilgili Genel Müdürlerimiz tarafından cevaplandı.
Bakan Kirişci, toplantının ardından Merkeze bağlı Bügdüz köyünde Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yıldız tarafından kendisine takdim edilen kepeneği giyerek peygamber mesleği olan çobancılığın öneminden bahsetti, ardından Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait süt işleme tesisi gezerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
Büğdüz süt işleme tesisi ziyaretleri sonrasında Bakan Kirişci; Burdur KYK yurdunda bulunan depremzede vatandaşlarımızı ziyaret ederek iftar programına katıldı. İftar sonrasında İl Başkanlığını ziyaret ederek programını tamamladı.