2025 YILI İL YAYIM PROGRAMI HAZIRLAMA TALİMATI
I-İL YAYIM PROGRAMININ HAZIRLANMASI İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR
Bakanlığımız Taşra Teşkilatının Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönerge ile ilin yayım programını ildeki diğer şube müdürlükleri ve ilgili diğer paydaşlarla işbirliği yaparak, ildeki tarımsal sorunların çözümüne ve belirlenen hedeflere ulaşacak şekilde hazırlamak görevi Koordinasyon ve Tarımsal Veriler (KTV) Şube Müdürlüğüne verilmiştir.
Bu görevin gerçekleşmesine katkı sağlamak, işbirliği ve koordinasyonu kolaylaştırmak, programdaki devamlılığı temin etmek üzere il yayım programı hazırlama diyagramı ve 2025 yılı il yayım programı hazırlanması aşamalarını gösteren tablo ve aşağıda açıklanan yol izlenecektir.
2025 yılı il yayım programı hazırlanmadan önce; 2024 yılı yayım programının gözden geçirilmesi, varsa ilave ve çıkarmaların yapılması gerekir. Bu amaçla KTV Şube Müdürlüğü 2025 yılı program hazırlama talimatını ve 2025 yılı yayım programını İlçe müdürlüklerine, Şube Müdürlüklerine yazılı olarak gönderecektir.
Hazırlanacak olan yayım programı ilin yayım programı olup, şube ve ilçe müdürlüklerinin gerçekleştireceği faaliyetlerin toplamından oluşur. (Büyükşehir belediyeleri olan illerde il merkezlerinde kurulan ilçe müdürlükleri de dâhil edilecektir.)
İlçe müdürlükleri, mevcut personel, araç-gereç, ödenek, yürütmekte olduğu projeler, tarımsal sorunların öncelik sıralaması vb. gibi hususları dikkate alarak ilçe müdürlüğü personelinin gerçekleştireceği faaliyetleri kapsayacak olan İlçe yayım programını hazırlayacaklardır. Bu amaçla öncelikle varsa Form: A'ya ilave edilmesi gereken başka sorunları ilave edecek ya da Form: A'dan çıkarılması gereken sorunlar çıkarılacaktır. Form: A'ya son şekli verildikten sonra her bir tespit için (sorun veya hedef) Form: A'nın son sütununda 2025 yılında yapılacağı ifade edilen faaliyetler ilçe program formlarına işlenecektir. İlçe müdürlükleri bu şekilde hazırlamış olduğu Form: A'yı ve 2025 yılında yapılacak olan yayım faaliyetlerinin programını, KTV Şube Müdürlüğü tarafından istenen tarihte KTV Şube Müdürlüğüne iletilecektir. Aynı şekilde ve sürede KTV Şube Müdürlüğü de dâhil olmak üzere yayımla ilgili görevleri bulunan tüm Şube Müdürlükleri Form: A'yı ve 2025 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yayım faaliyetlerine ait programı hazırlayacak ve istenen tarihte KTV Şube Müdürlüğüne iletilecektir.
KTV Şube Müdürlüğü; diğer şubeler, ilçelerden gelen ve kendi şubesinin yayım programlarını birleştirmek suretiyle 2025 yılı il yayım programı taslağını hazırlayacaktır. Bu taslak program hazırlandıktan sonra, her şube müdürlüğü kendi görev alanı ile ilgili olarak hangi ilçede, ne zaman, hangi faaliyetin yapılacağından haberdar olmasını ve varsa ilçe müdürlüklerinin yayım programı hakkında görüş oluşturmasını ve o faaliyetlere verebileceği katkıları ortaya koymasını temin açısından ilde toplantı/toplantılar yapılması yararlı olacaktır.
KTV Şube Müdürlüğü yapılacak toplantı/toplantılar öncesinde taslak programı incelemelerini sağlamak amacıyla şube müdürlüklerine göndermelidir. Yapılacak toplantı/toplantılara şube müdürlükleri, ilçe müdürlükleri, üretici örgütleri, ihracatçılar, tarımdan girdi alanlar, üniversite, araştırma enstitüsü temsilcileri ve tarım danışmanlarının katılımının sağlanması önem arz etmektedir. Böylece ilçe müdürlüğünden gelen bitkisel ve hayvansal konulardaki faaliyet planlamaları ilgili şube müdürlüklerince daha net anlaşılması ve karşılıklı görüş alışverişi ile taslağa son şeklinin verilmesi sağlanacaktır.
KTV Şube Müdürlüğü; programın hazırlanmasında koordinasyon ve işbirliğini kolaylaştırmak, görev alanına giren konulardaki ilçe ve şube müdürlüğünün yapacağı yayım faaliyetlerinin programını hazırlamak ve taslak programı incelemek, görüş oluşturmak, yapılacak toplantı/toplantılara katılmak üzere her ilçe ve şube müdürlüğünden resmi yazı ile bir personel görevlendirilmesini sağlayacaktır.
Her şube müdürlüğü varsa ilçe müdürlüklerinin programlarında şubesinin görev alanına giren konular ile ilgili görüşlerini, ilavelerini veya katkılarını KTV Şube Müdürlüğüne yazılı olarak bildirecektir. KTV Şube Müdürlüğü bu hususları dikkate alarak son şeklini vereceği 2025 yılı yayım programının talimatta yer alan hususlara uygunluğunu kontrol edip, program formlarına işlendikten sonra Başkanlığa gönderecektir.
Üreticilerin örgütlenmeye teşvik edilmesi, kooperatifçilik konularında bilgilendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen genel kooperatifçilik eğitimleri ve kooperatifçilik hizmetlerinin başarıya ulaşması yönetimde yer alan kişilerle ilgili mevzuatı ve mevzuatta yer alan değişiklikleri anlatmak üzere gerçekleştirilmekte olan “Kooperatif Yöneticilerinin Eğitimleri" Form: A'ya ilave edilecek, faaliyetler ise 5 nolu program formunun Diğer Benzeri Faaliyetler bölümünde “Genel Kooperatifçilik Eğitimleri ve Kooperatif Yöneticilerinin Eğitimleri" ayrı ayrı satırlarda yer almak suretiyle planlanacaktır.
Kadın çiftçilere yönelik kooperatifçilik eğitimleri farklı bilgileri kapsayan bir formatta olup, ayrı bir yazı ile istenecek ve il yayım programının içerisinde gönderilmeyecektir.
Bilindiği üzere tarımsal faaliyetler içerisinde yer alan kadınları, tarımsal konularda çeşitli yayım metotları ile eğitmek, tarımsal üretimi arttırmak ve kırsal kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak amacıyla; her yıl muhtelif illerde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" ve 81 ilde kadın çiftçilere yönelik tarımsal ve ev ekonomisi konularında eğitim ve yayım çalışmaları yürütülmektedir.
Eğitim çalışmalarında eğitimden faydalanan kadın sayısındaki artış il müdürlüklerinin öncelik gerektiren gruplardan olan kadın çiftçilere gösterdiği hassasiyeti ve cinsiyete duyarlı eğitim – yayım çalışmalarına verdiği önemi ortaya koymaktadır. Bu kapsamda il yayım programı hazırlanırken kadın çiftçilere yönelik faaliyetlerin programa alınması ve uygulamasında konuya gerekli önem gösterilmelidir.
Ev Ekonomisi Eğitim ve Yayım çalışmaları ayrıca gönderilmeyecek, il yayım programlarının içerisinde yer alacaktır.
Bilindiği gibi ilde yaşanan tarımsal sorunların nedenlerini ortaya koymak ve sorunları Form: A'da ifade etmek için “Problem Analizi" yapılması gerekmektedir. Tüm tarımsal sorunlara yönelik olarak ayrı ayrı yapılması gereken problem analizinde; varsa ihraç edilen veya il için sosyo-ekonomik açıdan önemli olan ürünlerde yaşanan sorunları ortaya çıkaran nedenlerin belirlenmesine öncelik verilmelidir. Ayrıca yapılacak olan problem analizine, sorunun tüm taraflarının (çiftçi, üretici örgütü temsilcileri, üniversiteler, sorun veya ürünle ilgili varsa ildeki tarımla ilgili diğer kurum ve kuruluş/özel sektör/ihracatçı temsilcileri, tarım danışmanları konuyla ilgili personel vb.) mümkün olduğunca fazla sayıda katılımcının sağlanması; konunun tüm yönleriyle ortaya konulmasını, nedenlerin daha gerçekçi olmasını, yayım programında yer alacak konuların yanı sıra, Bakanlığın, başka kurum ve kuruluşların yapması gereken iş ve işlemlerin tespit edilmesini de sağlayacaktır.
Kullanılmakta olan program hazırlama sistemine göre; ilde gerçekleştirilecek olan her türlü yayım faaliyeti, uzun vadeli, sayısal ve süreli olarak belirlenen genel amaca/hedefe ulaşmak üzere planlanmaktadır. Ancak program formlarında yer alan her bir metodun kullanılması her bir program formunun doldurulması, her bir faaliyetin planlanması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus, verilecek mesajın çiftçilere en kolay ve anlaşılabilecek şekilde hangi faaliyeti/faaliyetleri gerçekleştirileceği konusudur. Diğer bir önemli husus da yapılamayacak kadar çok sayıda faaliyet planlamak yerine, yapılabilecek az sayıda faaliyetin planlanmasıdır.
2025 Yılı İl Yayım Programlarının hazırlanması sırasında; yayım programları ile ilgili olarak gereksiz yazışmalara neden olunmaması için, aşağıda belirtilen hususlara uyulması ve bu amaçla program hazırlama talimatının konuyla ilgili herkes tarafından iyi bir şekilde okunması gerekmektedir.
1. İllerimizin gönderdiği Form: A ve program formlarının incelenmesi sırasında karşılaşılan aksaklıklardan, program hazırlama talimatlarında yer alan hususların bazı illerimiz tarafından yeterince okunmadığı/incelenmediği anlaşılmakta, bir önceki yılın programında olan aksaklığın bazı illerimizin programında aynen devam ettiği görülmektedir. Bu nedenle 2025 yılı il yayım programının hazırlanması sırasında bu ve geçmiş yıllara ait talimatlarda yer alan hususlar geçerli olup, program hazırlığına başlamadan önce söz konusu genelgeler ve varsa il yayım programlarındaki aksaklıkların düzeltilmesi amacıyla yapılan yazışmalar iyi bir şekilde incelenecektir.
2. Program formları içerisindeki faaliyet amaçlarının ayrıntılı bir şekilde yazılması ile ilgili konuya gereken özen gösterilerek bu konuya ilişkin yeni yazışma yapılmasına neden olunmayacaktır.
3. Hazırlanacak program, ilde (ilçeler dahil) gerçekleştirilecek olan yayım faaliyetlerini kapsadığından, yerel kaynakların (özel idare, tarımla ilgili ildeki diğer kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üretici örgütleri, tarım danışmanları vb.) ve özellikle de Bakanlığımızın diğer Genel Müdürlüklerince yürütülen bazı iç ve dış kaynaklı tarımsal projelere yönelik olarak gerçekleştirilecek tarımsal yayım faaliyetlerinde kullanılmak üzere gönderilen ödeneklerin, ilde tespit edilen ve Form: A'da ifade edilen bir sorunu çözmek veya belirlenen bir hedefe ulaşmak için kullanılmasına özen gösterilecek, bunun için gerekli girişim ve işbirliğinin zamanında yapılması sağlanarak kaynak israfı önlenecektir.
4. İl yayım programı içerisinde yer alacak konular; Bakanlık Stratejik Planı, eylem planları, Tarım ve Orman Şura Kararları ve Bakanlık Politikalarında yer alan öncelikler ile yerel/bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak yeni teknolojilerin, AR-GE çalışmalarının sonuçlarının sahaya aktarılmasına yönelik yayım projeleri/faaliyetlerinin yürütülmesi, yenilikçi yayım yöntemleri kullanılarak yayım faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, teorik ve uygulamalı eğitimler aracılığıyla çiftçilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, farklı alanlarda deneyimli yayımcıların yetiştirilmesi, yayım konusunda çalışan teknik elemanların eğitim kapasitelerinin geliştirilmesi, bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri ile il tarım ve orman müdürlükleri ve çiftçiler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini kapsamalıdır.
5. Önceki yıllarda “Tarımsal Yayım Projeleri" ve “Yenilik Yayım Projeleri" olarak hazırlanan ve uygulanan projeler 2022 yılından itibaren birleştirilerek “Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi Kapsamında Desteklenecek Yenilik Yayım Projeleri" olarak değerlendirmeye alınmıştır. Bu kapsamda yürütülen yayım faaliyetleri ayrıca istendiğinden 2025 yılı programı hazırlığı sırasında Form: A'da ve diğer formlarda yer almayacaktır.
6. 1 Haziran 2022 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “Mesleki ve Teknik İşbirliği Protokolü" imzalanmıştır. Protokol kapsamında yer alan 60 ilimizde protokoldeki hususların gerçekleştirilmesine katkı sağlamak için; İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile ortaklaşa çalışma yapılarak eğitim ve yayım faaliyetlerinin planlanması ve 2025 yılı il yayım programına alınması faydalı olacaktır.
7. Başkanlığımızca gönderilen tüm formlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Gönderildiği formatta doldurulması gerekmektedir.
8. Bakanlığa gönderilecek Form: A'da KTV Şube Müdürü ve İl Müdürünün; program formlarında ise programı hazırlayan personel, KTV Şube Müdürü ve İl Müdürünün Ad ve Soyadları formların altına yazılarak belgenet sisteminden üst yazı ekinde gönderilecek olup, bahsi geçen formlar fiziki ek olarak gönderilmeyecektir.
|
|