T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Üreticilerine Hijyen Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 3.01.2018

Türkiye Fırıncılar Federasyonu,Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile Bakanlığımız arasında yapılan protokoller çerçevesinde; ekmek üretim, satış ve dağıtım işlerinde çalışan personele yönelik olarak 27.12.2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda hijyen eğitimi düzelendi.

105 kişinin katıldığı hijyen eğitimi, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde 17 Aralık 2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile yine aynı Kanun çerçevesinde 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında düzenlenmiş olup, ilgili personelin gıda hijyeni konularında eğitilmesi amaçlanmıştır. Hijyen eğitiminde;

* Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar,

* Gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar,

* Personel, işyeri ve ekipman hijyeni,

* Temizlik ve dezenfeksiyon,

* Fırınlarda hijyen ve sanitasyon,

* Fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları,

* Gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri,

* Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı,

* Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili mevzuata uygun (kepek oranı daha yüksek buğday

unundan, katkısız, az tuzlu) ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri

* El yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı

* Tam buğday ekmeği tüketiminin önemi ve sağlık üzerine etkileri

* Ekmek israfının azaltılması için alınabilecek tedbirler

Konuları anlatılarak, eğitim sonunda değerlendirme sınavı yapılmıştır. Sınav sonucunda başarılı olanlara sertifikaları hazırlanarak teslim edilecektir.

Eğitim sırasında konuşan İl Müdürü Oktay DARCAN, hijyen konusunun her sektörde önemli olduğu gibi ekmek için de son derece önemli olduğunu, İl Müdürlüğü olarak bu konuda sektöre her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, katılımcılara işlerinde başarılar diledi.