T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Burdur da "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Kapsamında Tarla Günü Düzenlendi

Yayın Tarihi : 5.08.2019

Tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) işbirliği ile yürütülen projenin tarla günü Yeşilova İlçesi Yarışlı Köyünde yapılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nca desteklenen "BATEM tarafından Geliştirilen Yerli Turşuluk Biber Batem Alpçelik ve Taze Tüketim İçin Sivri Özge Çeşitlerinin Kadın Çiftçilerimize Yönelik Tanıtımı Projesi" organizasyonuna Yeşilova Kaymakamı Abdulhamit KARACA, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Abdullah ÜNLÜ, Burdur Tarım ve Orman İl Müdür V. Oktay DARCAN, Yeşilova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kadir SARIKAŞ, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN, BATEM'den araştırmacılar, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yeşilova, Ağlasun, Çeltikçi, Gölhisar, Kemer, Tefenni, Karamanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden görevli teknik personeller, Köy Muhtarları, Ziraat Odası Başkanları ve üreticiler katıldı.

Burdur İlinde bir çok demonstrasyon çalışması yaptıklarını söyleyen Burdur Tarım ve Orman İl Müdür V. Oktay DARCAN; "Bölgemizdeki çiftçilerimize birim alandan daha fazla ürün elde edebilecekleri çeşitleri yerinde göstermek en önemli görevlerimizdendir." dedi.

BATEM Müdürü Dr. Abdullah ÜNLÜ ise; "Enstitülerinin Antalya'da 1940'lı yıllarda beri faaliyet gösterdiğini, amaçlarının yerli ve milli hibrit sebze tohumu çalışmaları yapmak olduğunu" belirtti.

Yeşilova İlçesi Kaymakamı Abdulhamit KARACA ise "BATEM Müdürü ile yaptıkları sohbette; Türkiye'nin sebze tohumunun %60'ını yerli olarak karşıladığı ve 50 ülkeye ihracat ettiğini kendisine söylendiğini, bunun çok büyük bir gelişme olduğunu belirterek, eskiden biz gezerken sadece arpa buğday görürdük. Şimdi ise her türlü sebzeyi kendimiz üretiyor ve ihraç ediyoruz" dedi.

Enstitü proje yürütücüsü Ziraat Y. Mühendisi Uzman Araştırmacı Ramazan ÖZALP; "Buradaki Özge sivri biberin 20-23 cm uzunluğunda, ortalama 30-35 gr ağırlığında, koyu yeşil ve %100 tatlı olduğunu, açık tarlada yetiştirilebildiği gibi örtü altı tarımına da çok uygun olduğunu" ifade etti.  Ayrıca "Batem Alpçelik biber çeşidinin yaklaşık 3 cm uzunluğunda, verimi yüksek, meyve sapı duruşunun dik olduğunu belirterek; Antalya yöresinde turşu yapan firmalarla sözleşmeli tarım yapılabilecek şekilde çeşit kalitesinin olduğunu" söyledi.

Kadın odaklı tarımsal projelere Bakanlıklarınca çok önem verildiğini belirten İl Müdürlüğü proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ ; "2018 yılında BATEM ile birlikte hazırlanan ve kabul edilen projemizi bu sene Yarışlı ile Aziziye Köylerinde uyguladık. İl Müdürlüğümüz kanalıyla alınan bazı bitki koruma ve bitki besleme grubu preparatları, Enstitünün hazırladığı gübreleme programıyla çiftçilerimize uygulattık. Şimdiye kadar herhangi bir hastalık, zararlı sıkıntısı veya bitki besin elementi noksanlığıyla karşılaşmadıklarını belirterek Araştırma Enstitüleriyle çeşitli projeler yaptıklarını ve kabul edildiği müddetçe uygulamaya devam edeceklerini" söyledi.

Kadın üreticiler Duygu ÇOLAK ve Habibe KÜÇÜK; "Çok iyi bir çalışma yaptıklarını ve memnun olduklarını" belirtirken, Duygu ÇOLAK'ın eşi İdris ÇOLAK ise "Eskiden kendimize yetecek kadar dikiyor ve az biber oluyordu. Bu şekilde olunca şaşırdık. Toplamakla yetiştiremiyoruz. Hasat sezonu olunca işçi bulmakta sorun yaşadık. Ama pazarı gerçekten iyi" dedi.