T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çoban Köprüsü Projemiz

Yayın Tarihi : 26.02.2021

Dışişleri Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2019 yılı başvuru döneminde Erasmus+ Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar (KA202) Faaliyeti kapsamında kabul edilen; 2019-1-TR01-KA202-077190 nolu "Çoban Köprüsü" –"Shepherd Bridge" isimli projedir.

Koordinatörlüğünü Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı projede Burdur Valiliği ve Burdur Ziraat Odasının yanı sıra dış ortak olarak 3 Avrupa Birliği ülkesinden bilim insanları da yer alıyor. Projede görev alan dış araştırmacılar ise, İspanya Cordoba Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Carlos C. Pérez Marín, Yunanistan Hellenic Agricultural Organizaton-Demeter Assst. Prof. Evangelia N. Sossidou ve Sırbistan Belgrad Ünverstesi Veteriner Fakültesnden Prof. Dr.Danijela Kirovski yer almaktadır.

Çobanlık mesleği tüm ülkelerin refahı için büyük önem taşıyan mesleklerden biri olmasına rağmen günümüzde yok olmaya yüz tutmuştur. Avrupa da ve ülkemizde küçükbaş hayvan sayısında artış devam ederken işletmeler sürülerini yönetecek bilinçli çoban bulmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden de işletmedeki hayvan sayısını düşürme yoluna başvurmaktadır. İlimizdeki koyun keçi sayısının fazlalığına rağmen bu sürüleri yönetecek yeterli sayıda çoban bulunamamaktadır. Var olan çobanlarımızın bilinç düzeyinde Avrupa standartlarına göre eksiklikler vardır.

Çobanlarımızı daha bilinçli hale getiremezsek yada çobanlık mesleği konusunda bir farkındalık Oluşturamazsak küçükbaş hayvancılıkta elde edilen verim de düşecektir. Dolayısıyla ulusal ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir. Projenin hedefi çobanlık mesleğine karşı farkındalığı arttırmak ve var olan çobanlarımızın bilinç düzeyini artırarak Avrupa standartlarına taşımak ve böylece küçükbaş hayvan üretimin, et ve süt ürünlerini de kapsayan verimliliği artırmaktır.

Projenin Amaçları;

1-Çobanların sektördeki önemlerini fark etmelerini sağlamak

2- Çobanlarımızın koyun-keçi yetiştiriciliği konusundaki bilinç düzeyini arttırmak

3- Çobanların refah seviyelerini yükseltmek

4- Küçükbaş hayvan işletmelerinde hayvan refahına yönelik uygulamaları arttırmak

5- Koyun ve keçi işletmelerinde yeni anlayışların benimsenerek uygulanması

6- Küçükbaş hayvan işletmelerinin daha iyi duruma gelmesi için daha iyi stratejiler geliştirmek

7- İşletmelerde Avrupa Hayvan Refahı kriterlerine uygun üretim yapılmasını sağlamak

Proje toplamda 7 ortakla yürütülecektir. Projede 2 kısa dönem eğitim etkinliği düzenlenecektir. Bu eğitimlerin ilki Sırbistan' da ikincisi ise Yunanistan' da yapılacaktır. Bu eğitimlerin amacı mesleki eğitim için yeni yaklaşımları benimseyerek, bu yöntemin mesleki becerilerine yansımasını sağlamaktır. Bu eğitimler sonrasında katılımcıların profesyonel yetkinlikleri, bilgi ve becerileri artacaktır.

Ayrıca; bu proje katılıcılara iyi uygulamaları yerinde görerek bu yeni öğrenim metotlarını kendi işletme, kurum ve kuruluşlarında kullanma fırsatı sunacaktır.

Proje Tanıtım Sitesi:

http://www.shepherdbridge.org/