T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toprak Analizi Yaptıran Çiftçiler Karlı Çıktı

Yayın Tarihi : 3.07.2023

Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün Olur'ları ile Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toprak Analiz Laboratuvarı 2022 Mart ayından bugüne faaliyetini sürdürmekte. Bugüne kadar 500 ün üzerinde üreticimizin toprak analizi yapıldı ve analiz sonuçlarına göre konusunda uzman teknik personeller tarafından bitkinin ihtiyacına uygun gübre tavsiyelerinde bulunuldu.

Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet TUĞRUL; “Toprak Analiz Laboratuvarında bugüne kadar yapılmış olan toprak analiz sonuçlarına göre; İlimiz hububat yetiştiricileri fosforlu gübreyi yüzde 25, potasyumlu gübreyi ise yüzde 200 fazla kullanmaktadır. Toprak analiz sonuçlarına göre İlimiz meyve yetiştiricilerinin potasyumlu gübreyi yüzde 100 fazla kullandığı görülmüştür dedi.

Toprak Analiz Laboratuvarımızda yapılan analizler göstermiştir ki, gelen toprak örneklerinin potasyumca zengin olmasına rağmen çiftçilerimiz gereksiz yere potasyumlu gübre kullanıyor ve maliyetlerini artırıyor. Topraklarının fazla kireçli ve hafif alkali olmasına rağmen çiftçilerimizin kalsiyumlu gübre kullandığı, tabiri caiz ise parasını çöpe attığı görülmüştür. Fazla kireç toprakta fosforu bağladığından kalsiyumlu gübrelerin faydası olmadığı gibi, bitkinin beslenmesine de zarar verdiğine değindi.

İlimizin hayvancılık şehri olmasına rağmen toprak için olmazsa olmaz organik hayvan gübresinin yeterince kullanılmadığı, kimyasal gübrelerin tercih edildiği ve Yetiştiricilikte maliyetin büyük kısmını oluşturan gübreyi atmadan önce toprak analizi yaptırılır ise toprağın ve bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar gübre atılır paramız cebimizde kalır dedi."​

​​

Numune Kabul Formu renkli.pdf

Toprak Analizi Neden Gereklidir(Liflet).pdf

Toprak Örneklerinin Alınması.pdf​